Welke soorten paracord zijn er?

Paracord, afgeleid van “parachute cord,” is een veelzijdig en duurzaam touw dat oorspronkelijk werd gebruikt in parachutes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien heeft het zijn toepassingen uitgebreid naar diverse andere gebieden, van outdooravonturen en knutselprojecten tot survivalvaardigheden en militaire toepassingen. Wat dit touw nog interessanter maakt, zijn de verschillende soorten paracord die beschikbaar zijn. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van deze variëteiten en ontdekken hoe ze kunnen worden gebruikt in verschillende situaties.

550 Paracord

Een van de meest populaire en veelzijdige soorten paracord is de 550 paracord. Het getal “550” staat voor het minimale breeksterkte van 550 pond, wat betekent dat dit touw behoorlijk sterk is. Het bestaat uit een kern van zeven strengen omgeven door een geweven nylon buitenlaag. Dit type paracord is ideaal voor outdooractiviteiten zoals kamperen, wandelen en vissen. Het kan worden gebruikt om tenten op te zetten, hangmatten op te hangen, rugzakken te repareren of zelfs om een tijdelijke boog of speer te maken voor jagen of vissen.

Reflecterend Paracord

Reflecterend paracord is een innovatieve variëteit die vaak wordt gebruikt in situaties met weinig licht, zoals ‘s nachts kamperen of wandelen. Het is vergelijkbaar met 550 paracord, maar heeft een speciale reflecterende draad verweven in de buitenlaag. Hierdoor licht het op wanneer er licht op schijnt, wat de zichtbaarheid vergroot en het nuttig maakt voor het markeren van paden, tentstokken, of zelfs het maken van armbanden voor extra veiligheid tijdens avondwandelingen.

Microcord

Microcord is een dunner type paracord dat ideaal is voor fijn knutselwerk en decoratieve toepassingen. Het is perfect voor het maken van sieraden, horlogebanden, of het toevoegen van kleurrijke accenten aan rugzakken en kleding. Hoewel het niet zo sterk is als 550 paracord, heeft het nog steeds een respectabele treksterkte en biedt het talloze creatieve mogelijkheden.

Type III Paracord

Type III paracord, ook wel 550 paracord genoemd, is een van de meest gebruikte soorten en komt in een brede variëteit aan kleuren en patronen. Het is geweldig voor algemeen gebruik en kan worden ingezet bij het bouwen van schuilplaatsen, het vastmaken van uitrusting, of het repareren van kleding en tassen. Dit type paracord is een must-have voor elke outdoorliefhebber en survivalist.

Conclusie

Paracord is niet zomaar touw; het is een krachtig hulpmiddel dat de mogelijkheden voor creatieve projecten en praktische toepassingen vergroot. Met verschillende soorten paracord, zoals 550 paracord, reflecterend paracord, microcord en Type III paracord, kun je aan bijna elke behoefte voldoen. Of je nu op avontuur gaat in de wildernis, knutselt aan je volgende project, of gewoon wat extra touw bij de hand wilt hebben, paracord heeft je gedekt. Dus, ga aan de slag en ontdek de wereld van paracord, waar je alleen beperkt wordt door je eigen verbeelding.