Tuinieren met respect voor dieren

Het is van cruciaal belang dat er bij tuinieren niet alleen gezorgd wordt voor een bloeiend landschap, maar ook dat er rekening gehouden wordt met het welzijn van de dieren die zich hierin bevinden. Het diervriendelijk mollen verjagen, omgaan met de zogenoemde ‘ongewenste gasten’, zoals mollen en woelratten, in een belangrijk aspect. Alleen wanneer er diervriendelijk omgegaan wordt met deze dieren kan er worden gesproken van een verantwoorde tuinpraktijk. Hieronder kijken we naar sommige effectieve en veilige manieren om met beesten om te gaan, zonder dat er schade aangebracht wordt aan hun leefgebied.

Het verjagen van mollen

Mollen worden in onze tuinen geschouwd als plaag. Dit is verre van waar. Mollen zijn namelijk erg nuttige beesten die een grote bijdrage hebben als een gezond ecosysteem. De gangen en tunnels die zij in de bodem graven beluchten de bodem en helpen bij het afbreken van organische materialen. Het uitroeien van deze dieren is dan ook geen duurzame oplossing. Diervriendelijk mollen verjagen is dan ook van belang. Een van de mogelijkheden om hier bij toe te passen in het gebruik van geurafschrikking. Mollen hebben namelijk een sterke reukzin en houden niet van de geuren van bepaalde planten. Plaats bijvoorbeeld knoflook of uien schillen in de tuin, zo kunnen de mollen op afstand worden gehouden.

Het bestrijden van woelratten

Woelratten kunnen, in tegenstelling tot mollen, schadelijk zijn voor de tuin. Hierbij gaat het vooral om gewassen en wortelstructuren. Woelratten bestrijden is dan ook meer dan logisch. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is echt niet de juiste keuze. De chemicaliën zijn namelijk niet alleen schadelijk voor de woelratten, maar ook voor de andere dieren en het milieu. Een diervriendelijke manier om woelratten te bestrijden is door het creëren van een aantrekkelijker alternatief. Wanneer je ervoor kiest om een deel van je tuin op te offeren voor een ‘woelratten hoop’, bestaande uit bladeren en ander organisch materiaal, zullen de woelratten je planten met rust laten.

Het aantrekken van natuurlijke roofdieren

Naast het toepassen van specifieke methoden om mollen en woelratten op diervriendelijke manieren te ontmoedigen, zijn er een aantal algemene tuin praktijken die bijdragen aan een dieren liefhebbende omgeving. Wanneer je het geen probleem vindt om dieren in de tuin te hebben, kan je ervoor kiezen om te zorgen voor een gevarieerd landschap met inheemse planten. Hierdoor zullen natuurlijke roofdieren aangetrokken worden, deze zullen helpen bij het beheersen van het ongedierte. Het vermijden van het gebruik van chemicaliën in de tuin zal niet alleen de dieren beschermen, maar ook de bodem en het grondwater.

Biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke oplossingen

Kies bij het bestrijden dan ook voor biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke oplossingen. Door op een bewuste manier te tuinieren en de dieren te respecteren, kan er worden genoten van een bloeiende tuin, terwijl er tegelijkertijd wordt bijgedragen aan het behoud van een gezond ecosysteem. Als iedereen zijn best doet om op humane manieren om te gaan met de dieren in de tuin, zal het ecosysteem in balans blijven en kan er op de juiste manier omgegaan worden met de dieren die ons eigenlijk meer goed brengen dan kwaad.