7 bruikbare tips om de levensduur van je tegels te verlengen

Tegels zijn niet alleen een aantrekkelijke keuze voor vloeren en wanden, maar ook een duurzame optie die vele jaren kan meegaan. Als je wilt dat je tegels zo lang mogelijk meegaan en hun schoonheid behouden, zijn er enkele belangrijke overwegingen en onderhoudstips om in gedachten te houden. 

  1. Kies de juiste tegel voor de juiste toepassing

Een van de sleutels tot duurzaam tegelgebruik is ervoor zorgen dat je de juiste tegel kiest voor de specifieke toepassing. Bijvoorbeeld, in ruimtes met veel voetverkeer, zoals gangen of keukens, kies je het best voor sterke, slijtvaste tegels zoals porseleinen tegels. Voor badkamers kunnen geglazuurde keramische tegels een goede keuze zijn vanwege hun vochtbestendigheid. Ook kun je bijvoorbeeld wandtegels voor in de woonkamer kiezen.  

  1. Professionele installatie

Het correct installeren van tegels is cruciaal voor hun levensduur. Laat je tegels professioneel installeren om ervoor te zorgen dat ze goed zijn uitgelijnd, met gelijke voegen en een goede afdichting. Dit vermindert het risico op losse tegels en voorkomt vochtinfiltratie.  

  1. Regelmatig onderhoud

Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van je tegels is essentieel om ze er als nieuw uit te laten zien. Veeg en dweil vloertegels regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Gebruik geen agressieve chemicaliën die het glazuur kunnen beschadigen. Voor wandtegels in keukens en badkamers kan het voorkomen van vet- en waterspatten ook helpen om de tegels langer mooi te houden. 

  1. Voegwerkverzorging

Het voegwerk is een belangrijk onderdeel van het tegeloppervlak en moet goed worden onderhouden. Repareer beschadigd voegwerk onmiddellijk om te voorkomen dat water en vuil onder de tegels doordringen. Periodiek opnieuw voegen kan ook nodig zijn na verloop van tijd. Dit probleem zie je vaak bij bijvoorbeeld vloertegels in de keuken 

  1. Bescherm tegen zware belasting

Voor tegelvloeren is het aan te raden om viltglijders te gebruiken onder meubels om krassen te voorkomen. Vermijd het laten vallen van zware voorwerpen op tegels, aangezien dit barsten kan veroorzaken. 

  1. Afdichting van natuursteen tegels

Als je natuursteen tegels hebt, zoals marmer of graniet, zorg dan voor regelmatige afdichting om vlekken te voorkomen. Dit is vooral belangrijk in keukens en badkamers waar veel vloeistoffen worden gemorst. 

  1. Periodiek onderhoud door professionals

Tenslotte, overweeg periodiek professioneel onderhoud, vooral voor natuursteen of speciale tegeloppervlakken. Professionals kunnen de tegels grondig reinigen, voegen herstellen en eventuele reparaties uitvoeren om hun levensduur te verlengen. 

Door deze tips te volgen en zorgvuldig om te gaan met je tegels, kun je ervoor zorgen dat ze vele jaren meegaan en hun schoonheid behouden. Tegels zijn een duurzame keuze die niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk kan zijn, mits goed verzorgd.